Information om sadlar

Flexibilitet med utbytbara koppjärn

Allt fler av våra sadlar har numera utbytbara koppjärn. Fackhandlaren, eller ryttaren själv, kan därmed enkelt ändra vidden på sadeln. Allt som behövs är en skruvmejsel. Observera att skruvarna till koppjärnen bör kontrolleras regelbundet.

Olika system

Vi arbetar idag med flera olika koppjärnsystem. Pessoa Sadlarna, PDS sadlarna och delar av Lipposortimentet har x-change eller  x-change 2. Lippo Azzario- och Brandisadlarna har egna unika koppjärn och Rivello och Knightsadlarna har också egna system. Vid varje sadel i katalogen, framgår det vilket system som passar till varje sadel. Koppjärnsystemet ändrar inte sadelns utseende. Styrkan och känslan är den samma. Bommen anpassas perfekt till olika vidder och hästryggar. De flesta koppjärn finns från narrow till extra wide.

Hjärtat i sadeln

Också här arbetar vi med olika system. Bommens uppgift är att bära upp ryttaren, placera henne eller honom korrekt i sadeln och naturligtvis att avlasta tryckpunkter på hästens rygg. Pessoasadlarna har en patenterad kolfiberbom. Våra övriga sadlar har syntetbommar. Alla bommar har fem års garanti.

Typer av bossor

AMS – inga skavsår eller ömma punkter. AMS-systemet hjälper till att eliminera och minska trycket på hästryggen. Stoppningen består av konstull, mot ett neoprenskikt i bossans ”botten”. Neoprenet andas och är vattenavvisande. En sadel med AMS-systemet kan stoppas om.

Bayflex är en typ av ”memoryfoam” i polyurethane av BAYER®. Ett extremt flexibelt material som återgår till sin ursprungliga form efter tryckförändringar. Materialet ”bottnar aldrig ur” och skapar inga tryckpunkter på hästryggen. Med Bayflex stoppning får man den optimala ”close contact” mellan häst och ryttare.

Smartwool – Stoppningen består av konstull, mot ett neoprenskikt i bossans ”botten”. Neoprenet andas och är vattenavvisande.
En sadel med SmartWool-systemet kan stoppas om.

Woolflex. Woolflexbossan består av latex i botten samt filt och 100 % ren ull, vilket gör att man enkelt kan tilläggsstoppa sadeln vid behov. Denna typ av stoppning ger en jämn tryckfördelning mot hästryggen. Perfekt för bästa close contact känsla.

100% Ull. Några av våra finaste sadlar har stoppning av 100 % ren naturull. Ett klassiskt material som kommer tillbaka. Sadlarna kan tilläggstoppas eller stoppas om och formas efter hästens rygg. En sadel med uppstoppning bör man låta sadelmakaren se över med jämna mellanrum.